Ana içeriğe atla

Coğrafyanın Tatsız Yanları



Bugün sizlere coğrafyanın biraz tatsız yanlarından bahsedeceğim. Dünya'da 1. sırada yer alan kuraklık problemi veya Türkiye'de 1. sırayı alan deprem gibi doğal afetlerden örnekler verip oluşturduğu tahribatları anlatmak istiyorum.


Öncelikle Çin'in güneyindeki Shenzhen bölgesinde bundan tam 3 yıl önce meydana gelen heyelanı ele alacağım. Shenzhen dünyanda önemli büyüklükteki gökdelenlere sahip bir bölgedir. Çin'in ulusal haber ajansı Xinhua'nın yaptığı açıklamaya göre heyelan bölge civarında biriktirilen ve dev bir tepeye dönüşen moloz yığınlarının aşırı yağışlar sonucu çamurlaşarak kayması nedeniyle meydana geldi.
çin şenzen heyelan ile ilgili görsel sonucu


Heyelanın insanlara öğrettiği en önemli şey ; meydana gelmeden önce önlenmesinin zor olduğu ve meydana geldikten sonra oluşan yıkımı toparlamanın da bir o kadar zor olduğudur. Çin'de arazinin denge açısının bozulduğu bildirilmiş olmasına rağmen heyelan felaketinin önüne geçilememiştir. Heyelan bölgesinde bine yakın kepçe yaklaşık 6 ay yığının altında kalanları bulabilmek , oluşan tahribatı toparlamaya çalışmak için çalışmıştır.

çin şenzen heyelan ile ilgili görsel sonucu

Heyelandan bahsetmişken ülkemizin heyelan afet haritasına da göz atmanızı rica edeceğim .

türkiye heyelan afet haritası ile ilgili görsel sonucu


Şimdide çığı ele almak istiyorum. Biraz eskiye gidelim. Yıl 1962 And Dağları'nda(Peru) bir çığ meydana geldi. 1997 yılında ise yine aynı problemle karşı karşıya kaldılar ve büyük bir kar kütlesi sabaha karşı köyün üzerine çöktü. Bu felaketin sonucunda 20 bin kişi hayatını kaybetti. Kayıplardan söz açmışken aşağıya sizin için bir tablo bırakacağım ki olayın ehemmiyetini daha iyi kavrayabilelim.
10 biggest avalanches ile ilgili görsel sonucu



Tabloda da gördüğünüz gibi Peru'da meydana gelen çığ korkunç bir şekilde son bulmuştur ve bunun gibi niceleri. Çığla ilgili de son olarak size ülkemizin çığ haritasını bırakacağım.

türkiye çığ afet haritası ile ilgili görsel sonucu



Şimdi de ülkemizin başlıca sorunu depremden biraz söz açalım. Ülkemizde doğal afetlerin başında gelen deprem 1999 yılında 7.9 şiddetiyle Marmara'da ülkemize acı bir tecrübe kazandırmıştır. Resmi raporlara göre , 17.480 ölüm, 23.781 yaralı oldu. 505 kişi sakatkaldı. 285.211 ev , 42.902 iş yeri hasar gördü. (1) Marmara depremine bağlı olarak yeni bir Türkiye'ye başladık. Deprem yönetmeliği , depreme dayalı yasalar çıktı . Şimdi bile ev alırken 1999 yılından sonra yani değişen kurallara bağlı olarak yapılmış olmasına ülkece dikkat ediyoruz.

Dünya'da en çok problem yaşayan ülke ise Japonya. Ama bu konuda haklarını teslim etmek gerek depreme oldukça dayanıklı gökdelenler inşa etmişler ve biz hasar olarak sadece yollarda açılmış yarıkları görebiliyoruz. Ayrıca Dünya'da en büyük deprem 9 şiddetinde Şili'de meydana gelmiştir. Ayrıca bu konuda dikkatinizi çekeceğini düşündüğüm sevdiğim bir videoyu da sizinle paylaşmak istiyorum. Ayrıca kaynakçaya bırakacağım linki farkındalık açısından lütfen inceleyin.




Kaynakça ; Yrd. Doç. Dr. Mustafa Girgin

(1)http://web.archive.org/web/20120203085446/http://www.belgenet.com/deprem/170800_c17.html



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transgresyon ve Regresyon

Transgresyon ve regresyon olayları, kıta oluşumu (epirojenik) esnasında meydana gelen birbirinin tersi olan bir coğrafi terimlerdir. Bu iki kavramı ayrı ayrı açıklayacak olursak: Transgresyon: Deniz ilerlemesi veya deniz yükselmesi olarak ifade edilebilir. Regresyon kavramını açıklarken de ifade edeceğim asıl nokta kara ve denizler arasındaki dengedir. Deniz ilerlemesi yani transgresyon olayında karalardaki alçalmaya bağlı olarak denizlerin karalar üzerinde ilerlemesidir. Bu oluşumda kara üzerinde meydana gelen kütle artırıcı faaliyetler ve okyanusların seviyesini artıran faaliyetler etken olurlar. Regresyon: Transgresyonun tersi olarak deniz çekilmesi veya karaların yükselme hareketidir. Bu olayların gerçekleşmesinde karalar üzerinde kütle azaltıcı faaliyetler (buzul erimesi, aşınım, taşınım, erozyon… ) ve okyanusların seviyesini düşüren faaliyetler (buzullaşma, okyanus çukur oluşumu… ) etkilidir. Her iki faaliyette de dünya üzerinde var olan dengelenme hareketi olduğu söylenebilir...

Coğrafyanın Bölümleri

    Herkese tekrardan merhaba . Blog sayfam coğrafya üzerine olur da coğrafyanın bölümlerini anlatmamak olmaz herhalde. Edinebileceğiniz çoğu genel coğrafya kitaplarının birinci veya ikinci bölümlerinde rahatlıkla bulabileceğiniz bir başlık. Ama sizi hiç yormadan bu bölümü burada özetlemek istiyorum.     Öncelikle coğrafya incelediği konulara göre iki bölüme ayrılır : Genel Coğrafya ve Yerel Coğrafya. 1) GENEL COĞRAFYA Yeryüzündeki fiziki , beşeri ve ekonomik olayları , coğrafyanın prensiplerine göre inceler. Genel coğrafya da ikiye ayrılır : Fiziki (Doğal) Coğrafya , Beşeri ve Ekonomik Coğrafya. Fiziki Coğrafya Doğal çevredeki canlı ve cansız varlıkları konu edinir. Fiziki coğrafyanın başlıca konuları şunlardır : Jeomorfoloji : Yüzey şekilleri bilimi Türkiye jeomorfoloji haritası Klimatoloji : İklim bilimi Hidrografya : Sular coğrafyası Biyocoğrafya : Canlılar coğrafyası Toprak Coğrafyası Beşeri Coğraf...

Projeksiyon Yöntemleri

Haritalardaki şekil ve alan bozulmalarının en aza indirilebilmesi için oluşturulan özel çizim yöntemlerine projeksiyon ya da iz düşüm yöntemleri denir. Harita çiziminde kullanılan başlıca projeksiyon tipleri silindirik, konik ve düzlem projeksiyonlardır. 1. Silindir Projeksiyon Bu projeksiyonda harita alanı açılmış bir silindir üzerine aktarılır. Bu projeksiyonla çizilen haritalarda ekvator çevresinde doğruya yakın görünümler elde edilirken kutuplara doğru önemli bozulmalar görülür. Silindir projeksiyonla çizilen haritalarda alan bozulur ancak şekil korunur. Tüm dünyanın gösterilmesi gereken haritalar bu projeksiyonla çizilir. 2. Konik Projeksiyon Özellikle orta enlemler ve çevresindeki bölgelerin haritalarını gerçeğe daha yakın göstermek için kullanılır. Bu projeksiyonla elde edilen haritalarda şekil bozulur ancak alan korunur. Dünyanın yalnızca yarısı gösterilebilir. Ülke haritaları ve teknik ayrıntı isteyen haritalar bu projeksiyonla çizilir. 3. Düzlem Projeksiyon Dar alanl...