Bugün sizlere coğrafyanın biraz tatsız yanlarından bahsedeceğim. Dünya'da 1. sırada yer alan kuraklık problemi veya Türkiye'de 1. sırayı alan deprem gibi doğal afetlerden örnekler verip oluşturduğu tahribatları anlatmak istiyorum.
Öncelikle Çin'in güneyindeki Shenzhen bölgesinde bundan tam 3 yıl önce meydana gelen heyelanı ele alacağım. Shenzhen dünyanda önemli büyüklükteki gökdelenlere sahip bir bölgedir. Çin'in ulusal haber ajansı Xinhua'nın yaptığı açıklamaya göre heyelan bölge civarında biriktirilen ve dev bir tepeye dönüşen moloz yığınlarının aşırı yağışlar sonucu çamurlaşarak kayması nedeniyle meydana geldi.
Heyelanın insanlara öğrettiği en önemli şey ; meydana gelmeden önce önlenmesinin zor olduğu ve meydana geldikten sonra oluşan yıkımı toparlamanın da bir o kadar zor olduğudur. Çin'de arazinin denge açısının bozulduğu bildirilmiş olmasına rağmen heyelan felaketinin önüne geçilememiştir. Heyelan bölgesinde bine yakın kepçe yaklaşık 6 ay yığının altında kalanları bulabilmek , oluşan tahribatı toparlamaya çalışmak için çalışmıştır.
Heyelandan bahsetmişken ülkemizin heyelan afet haritasına da göz atmanızı rica edeceğim .
Şimdide çığı ele almak istiyorum. Biraz eskiye gidelim. Yıl 1962 And Dağları'nda(Peru) bir çığ meydana geldi. 1997 yılında ise yine aynı problemle karşı karşıya kaldılar ve büyük bir kar kütlesi sabaha karşı köyün üzerine çöktü. Bu felaketin sonucunda 20 bin kişi hayatını kaybetti. Kayıplardan söz açmışken aşağıya sizin için bir tablo bırakacağım ki olayın ehemmiyetini daha iyi kavrayabilelim.
Tabloda da gördüğünüz gibi Peru'da meydana gelen çığ korkunç bir şekilde son bulmuştur ve bunun gibi niceleri. Çığla ilgili de son olarak size ülkemizin çığ haritasını bırakacağım.
Şimdi de ülkemizin başlıca sorunu depremden biraz söz açalım. Ülkemizde doğal afetlerin başında gelen deprem 1999 yılında 7.9 şiddetiyle Marmara'da ülkemize acı bir tecrübe kazandırmıştır. Resmi raporlara göre , 17.480 ölüm, 23.781 yaralı oldu. 505 kişi sakatkaldı. 285.211 ev , 42.902 iş yeri hasar gördü. (1) Marmara depremine bağlı olarak yeni bir Türkiye'ye başladık. Deprem yönetmeliği , depreme dayalı yasalar çıktı . Şimdi bile ev alırken 1999 yılından sonra yani değişen kurallara bağlı olarak yapılmış olmasına ülkece dikkat ediyoruz.
Dünya'da en çok problem yaşayan ülke ise Japonya. Ama bu konuda haklarını teslim etmek gerek depreme oldukça dayanıklı gökdelenler inşa etmişler ve biz hasar olarak sadece yollarda açılmış yarıkları görebiliyoruz. Ayrıca Dünya'da en büyük deprem 9 şiddetinde Şili'de meydana gelmiştir. Ayrıca bu konuda dikkatinizi çekeceğini düşündüğüm sevdiğim bir videoyu da sizinle paylaşmak istiyorum. Ayrıca kaynakçaya bırakacağım linki farkındalık açısından lütfen inceleyin.
Kaynakça ; Yrd. Doç. Dr. Mustafa Girgin
(1)http://web.archive.org/web/20120203085446/http://www.belgenet.com/deprem/170800_c17.html
Yorumlar
Yorum Gönder