Ana içeriğe atla

Coğrafyanın İlkeleri

    Coğrafyanın çalışma alanını çeşitli olayların meydana geldiği yeryüzü oluşturur. Elbette , bütün bu olaylar ve bu olayların üzerinde meydana gelen yeryüzüyle ilgilenen çeşitli ilimler de bulunmaktadır. Mesela , suyun su buharı haline gelmesi , yoğuşması ve yağış şeklini alması aslında bir fizik konusudur. Fizik ilimi , yağış olayının nasıl gerçekleştiğini ve bağlı olduğu fiziki kanunları ortaya koyar. Halbuki coğrafya , fizik ilminden de faydalanarak bu olayın yeryüzünün çeşitli yerlerinde nasıl görüldüğünü , dağılışını , farklı şekil ve miktarlarının sebeplerini açıklar ; bu durumun diğer beşeri ve doğal olaylar üzerindeki etkisini ortaya koymaya çalışır.
     Kısaca , coğrafyanın asıl işi , coğrafi olayların yeryüzünde nasıl dağıldıklarını araştırmak , sebep ve ilişkilerini incelemek ve olayların farklı dağılışı sonunda yeryüzünde oluşan değişik karakterdeki alanların özelliklerini ortaya koymaktır.
    Yazmış olduğum misalden de anlaşılacağı üzere coğrafyanın başlıca üç ilkesi vardır. Bunlar ;
     

  •        Dağılış İlkesi
  •        Karşılıklı ilgi ve bağlantı (korelasyon) ilkesi
  •        Sebep-sonuç ilkesidir.


      Dağılış İlkesi

   Coğrafya araştırmalarına konu olan çeşitli olayların belirli bir alandaki yayılışı ve bulunuş biçimleri dağılış olarak ifade edilebilir. Buradaki alan bir yöre , havza , bölüm , bölge , kıta ve hatta bütün bir yeryüzü olabilir.
   Haritalar coğrafyanın vazgeçilmez araçlarıdır. Olayların dağılışı haritalarla en iyi şekilde yapılabilmektedir.
Yukarıda nüfusun harita üzerindeki dağılışını görmektesiniz.
       

Karşılıklı ilgi veya bağlantı (korelasyon) ilkesi


Bağlantı ilkesi , olaylar arasındaki karşılıklı ilişkiyi belirlemek ve açıklamak esasına dayanır. Mesela , Güneş ışınlarının geliş açısı ile sıcaklık; sıcaklık ile mesken şekilleri ; mesken şekilleri ile kullanılan malzeme ve benzeri olaylar arasında bir ilişki vardır. Bir olayın meydana gelmesinde birden fazla birden fazla ilişki vardır. Bütün bu bağlantılar çeşitli olaylara coğrafilik özelliği kazandırmaktadır.







Sebep-sonuç ilkesi



Bütün bilimsel araştırmalarda olduğu gibi , coğrafyada da üzerinde çalışılan olayların sebep ve sonuçlarını ortaya koymak esas amaçlardandır. Coğrafi araştırmalarda , olayların farklı sonuçlar doğuran benzer etmenlerine dikkat etmek gerekir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transgresyon ve Regresyon

Transgresyon ve regresyon olayları, kıta oluşumu (epirojenik) esnasında meydana gelen birbirinin tersi olan bir coğrafi terimlerdir. Bu iki kavramı ayrı ayrı açıklayacak olursak: Transgresyon: Deniz ilerlemesi veya deniz yükselmesi olarak ifade edilebilir. Regresyon kavramını açıklarken de ifade edeceğim asıl nokta kara ve denizler arasındaki dengedir. Deniz ilerlemesi yani transgresyon olayında karalardaki alçalmaya bağlı olarak denizlerin karalar üzerinde ilerlemesidir. Bu oluşumda kara üzerinde meydana gelen kütle artırıcı faaliyetler ve okyanusların seviyesini artıran faaliyetler etken olurlar. Regresyon: Transgresyonun tersi olarak deniz çekilmesi veya karaların yükselme hareketidir. Bu olayların gerçekleşmesinde karalar üzerinde kütle azaltıcı faaliyetler (buzul erimesi, aşınım, taşınım, erozyon… ) ve okyanusların seviyesini düşüren faaliyetler (buzullaşma, okyanus çukur oluşumu… ) etkilidir. Her iki faaliyette de dünya üzerinde var olan dengelenme hareketi olduğu söylenebilir...

Coğrafyanın Bölümleri

    Herkese tekrardan merhaba . Blog sayfam coğrafya üzerine olur da coğrafyanın bölümlerini anlatmamak olmaz herhalde. Edinebileceğiniz çoğu genel coğrafya kitaplarının birinci veya ikinci bölümlerinde rahatlıkla bulabileceğiniz bir başlık. Ama sizi hiç yormadan bu bölümü burada özetlemek istiyorum.     Öncelikle coğrafya incelediği konulara göre iki bölüme ayrılır : Genel Coğrafya ve Yerel Coğrafya. 1) GENEL COĞRAFYA Yeryüzündeki fiziki , beşeri ve ekonomik olayları , coğrafyanın prensiplerine göre inceler. Genel coğrafya da ikiye ayrılır : Fiziki (Doğal) Coğrafya , Beşeri ve Ekonomik Coğrafya. Fiziki Coğrafya Doğal çevredeki canlı ve cansız varlıkları konu edinir. Fiziki coğrafyanın başlıca konuları şunlardır : Jeomorfoloji : Yüzey şekilleri bilimi Türkiye jeomorfoloji haritası Klimatoloji : İklim bilimi Hidrografya : Sular coğrafyası Biyocoğrafya : Canlılar coğrafyası Toprak Coğrafyası Beşeri Coğraf...

Projeksiyon Yöntemleri

Haritalardaki şekil ve alan bozulmalarının en aza indirilebilmesi için oluşturulan özel çizim yöntemlerine projeksiyon ya da iz düşüm yöntemleri denir. Harita çiziminde kullanılan başlıca projeksiyon tipleri silindirik, konik ve düzlem projeksiyonlardır. 1. Silindir Projeksiyon Bu projeksiyonda harita alanı açılmış bir silindir üzerine aktarılır. Bu projeksiyonla çizilen haritalarda ekvator çevresinde doğruya yakın görünümler elde edilirken kutuplara doğru önemli bozulmalar görülür. Silindir projeksiyonla çizilen haritalarda alan bozulur ancak şekil korunur. Tüm dünyanın gösterilmesi gereken haritalar bu projeksiyonla çizilir. 2. Konik Projeksiyon Özellikle orta enlemler ve çevresindeki bölgelerin haritalarını gerçeğe daha yakın göstermek için kullanılır. Bu projeksiyonla elde edilen haritalarda şekil bozulur ancak alan korunur. Dünyanın yalnızca yarısı gösterilebilir. Ülke haritaları ve teknik ayrıntı isteyen haritalar bu projeksiyonla çizilir. 3. Düzlem Projeksiyon Dar alanl...