Ana içeriğe atla

Neden Coğrafya Öğreniyoruz?



Dünyayla ilgili sorunların çözümünün artık mühendislik işi olduğunu savunanlar insan aklına şu soruyu getiriyor : Neden coğrafya öğreniyoruz?

Öncelikle her ülkenin doğal ve beşeri zenginliklerinin olduğu kadar kültürlerinin de işleneceği coğrafyadan daha uygun bir ders olduğunu sanmamaktayım.

Dünyayla ilgili temel bilgileri öğreten programlardan biri de coğrafyadır. Örneğin harita çeşitlerini ve bunların ölçeklerini öğrenmiş kişilerin çevreyi değerlendirmeleri kolaylaşır.

Dünyaya ait bilgileri organize etmek ve yaymak için coğrafya gereklidir.

İnsanların bir yerde toplanmasının nedenlerini bulmak da coğrafyanın görevlerindendir. Örneğin Türkiye'de daha iyi çevresel koşullar bulunabilirken neden doğudan batıya doğru bir göç yaşanmaktadır?

Aslında bunlar gibi onlarca makale de veya coğrafya dergilerinde yayınlanmış sebepler yazabilirim. Bu konu üzerinde bir çok söz söylemiş coğrafyacıların fikirlerini de tartışabiliriz ama ben daha basit bir şekle indirgemek ve durumu kısaca özetlemek istiyorum. Bir çoğunuzun gece uykusunu şiddetli bir sarsıntı bölmüştür sanırım veya çıktığınız uzun yolculuklarda karşınıza aşağıdaki gibi bir manzara çıkmış olmalı.



Karşı karşıya kaldığımız doğal afetler yaşamımızın sınırlarını zorlamaktadır ve bunlar için tehlikeleri sezebilmekle birlikte önceden tedbirler almamız gerekmektedir. İşte bu doğal döngü mekanizmalarını kavrayabilmek için coğrafya öğrenmemiz şarttır. Kısacası hayatımızın bir parçası olan doğa ve her an her yerde başımıza gelebilecek onlarca felakete karşı tedbirler alabilmek yani hayatımızın devamlılığını sağlayabilmek adına coğrafya öğrenmek bir ön koşuldur.

Yorumlar

  1. -- TYT Coğrafya Konuları --
    Sözel ve Eşit Ağırlık öğrencileri için Coğrafya, hayati önem taşıyan bir derstir. Hem Temel Yeterlilik Testi hem de Alan Yeterlilik Testi’nde sorumlu olmalarından dolayı ilgi gösterilmesi gerekir. Sayısal ‘dan hazırlananlar için ise geçtiğimiz senelere göre değeri düşse de yine de sizleri binlerce sıra öne taşıyabilecek etkiye sahiptir. Bu yazımızda detaylı olarak YKS Coğrafya Konu Dağılımı ve TYT Coğrafya Konuları ‘nı inceleyeceğiz. TYT Coğrafya Konuları

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transgresyon ve Regresyon

Transgresyon ve regresyon olayları, kıta oluşumu (epirojenik) esnasında meydana gelen birbirinin tersi olan bir coğrafi terimlerdir. Bu iki kavramı ayrı ayrı açıklayacak olursak: Transgresyon: Deniz ilerlemesi veya deniz yükselmesi olarak ifade edilebilir. Regresyon kavramını açıklarken de ifade edeceğim asıl nokta kara ve denizler arasındaki dengedir. Deniz ilerlemesi yani transgresyon olayında karalardaki alçalmaya bağlı olarak denizlerin karalar üzerinde ilerlemesidir. Bu oluşumda kara üzerinde meydana gelen kütle artırıcı faaliyetler ve okyanusların seviyesini artıran faaliyetler etken olurlar. Regresyon: Transgresyonun tersi olarak deniz çekilmesi veya karaların yükselme hareketidir. Bu olayların gerçekleşmesinde karalar üzerinde kütle azaltıcı faaliyetler (buzul erimesi, aşınım, taşınım, erozyon… ) ve okyanusların seviyesini düşüren faaliyetler (buzullaşma, okyanus çukur oluşumu… ) etkilidir. Her iki faaliyette de dünya üzerinde var olan dengelenme hareketi olduğu söylenebilir...

Coğrafyanın Bölümleri

    Herkese tekrardan merhaba . Blog sayfam coğrafya üzerine olur da coğrafyanın bölümlerini anlatmamak olmaz herhalde. Edinebileceğiniz çoğu genel coğrafya kitaplarının birinci veya ikinci bölümlerinde rahatlıkla bulabileceğiniz bir başlık. Ama sizi hiç yormadan bu bölümü burada özetlemek istiyorum.     Öncelikle coğrafya incelediği konulara göre iki bölüme ayrılır : Genel Coğrafya ve Yerel Coğrafya. 1) GENEL COĞRAFYA Yeryüzündeki fiziki , beşeri ve ekonomik olayları , coğrafyanın prensiplerine göre inceler. Genel coğrafya da ikiye ayrılır : Fiziki (Doğal) Coğrafya , Beşeri ve Ekonomik Coğrafya. Fiziki Coğrafya Doğal çevredeki canlı ve cansız varlıkları konu edinir. Fiziki coğrafyanın başlıca konuları şunlardır : Jeomorfoloji : Yüzey şekilleri bilimi Türkiye jeomorfoloji haritası Klimatoloji : İklim bilimi Hidrografya : Sular coğrafyası Biyocoğrafya : Canlılar coğrafyası Toprak Coğrafyası Beşeri Coğraf...

Projeksiyon Yöntemleri

Haritalardaki şekil ve alan bozulmalarının en aza indirilebilmesi için oluşturulan özel çizim yöntemlerine projeksiyon ya da iz düşüm yöntemleri denir. Harita çiziminde kullanılan başlıca projeksiyon tipleri silindirik, konik ve düzlem projeksiyonlardır. 1. Silindir Projeksiyon Bu projeksiyonda harita alanı açılmış bir silindir üzerine aktarılır. Bu projeksiyonla çizilen haritalarda ekvator çevresinde doğruya yakın görünümler elde edilirken kutuplara doğru önemli bozulmalar görülür. Silindir projeksiyonla çizilen haritalarda alan bozulur ancak şekil korunur. Tüm dünyanın gösterilmesi gereken haritalar bu projeksiyonla çizilir. 2. Konik Projeksiyon Özellikle orta enlemler ve çevresindeki bölgelerin haritalarını gerçeğe daha yakın göstermek için kullanılır. Bu projeksiyonla elde edilen haritalarda şekil bozulur ancak alan korunur. Dünyanın yalnızca yarısı gösterilebilir. Ülke haritaları ve teknik ayrıntı isteyen haritalar bu projeksiyonla çizilir. 3. Düzlem Projeksiyon Dar alanl...